A great red wine from the Balaton region – Een prachtige rode wijn van de Balaton wijn regio.

Voor het Nederlandse artikel gelieve door te scrollen, het artikel begint onder de volle lijn.

Last week my grandparent arrived in Hungary for the holidays and they brought me some Belgian chicories. It is very hard to find chicory at all in Hungary, and if you do they are either tasteless or very overpriced.

The way I prepare them is by baking them on each side for 5 minutes in real fresh butter and then let them cook themselves under a lid for another 15-25 minutes, to finish it I caramelize them with some sugar. Now the meat was some nice Hungarian steak with freshly cutted Belgian fries.

Now about the wine…
The wine has an elegant dark ruby color, with still a very fruity nose despite his age and long aging in the barrel. Elegant medium bodied wine with  dark cherry and a  light oak flavor, the wine has a long finish with medium tannins.

This wine was a perfect match with the meal because of its strong character, the wine was there but not dominant. It let the other elements in the food like the chicories and steak be the main subjects of the meal.

 

Side information :

Winery : Légli Ottó

Region : Balatonboglár

Year : 2012

Type : Red, 100% Merlot

Price : 2290 HUF, 7.40 euros

Vineyards : No information found.

Where to buy ? : BortársasagBorudvar (Hungarian)


 

Vorige week zijn mijn grootouders aangekomen in Hongarije om de kerst periode met ons te vieren, ze hadden als verrassing wat witloof meegebracht. Het is zeer moeilijk om witloof te vinden in Hongarije en als je er vindt is het veel te duur (3 euro voor een stronkje) of gewoonweg smakeloos.

Ik maak mijn witloof op een bepaalde manier, na het kuisen en de rotte blaadjes te verwijderen bak ik ze in echte boter voor ongeveer 5 minuten op elke kant. Wanneer dit gedaan, is laat ik ze nog verder bakken op een laag vuurtje voor 15 tot 25 minuten onder een deksel. Eenmaal dit gedaan is karameliseer ik het witloof met suiker. Dit samen met een mooie Hongaarse biefstuk en vers gesneden frietjes.

Nu wat over de wijn…
De wijn heeft een zeer elegante en diepe robijn kleur, in de neus is er zeer veel rood fruit, ondanks de leeftijd van de wijn en het lange rijpen in de eiken vaten, de wijn heeft een lang en fijn einde met middelmatige tannines.
Deze wijn paste perfect bij het gerecht omwille van zijn sterk karakter, de wijn was aanwezig maar overheerste het gerecht niet en liet de andere elementen zoals de steak en het witloof de hoofdrol spelen.

Nuttige informatie : 

Wijnmaker : Légli Ottó

Regio : Balatonboglár, Hongarije (deze regio is gelegen aan de zuid kust van het Balaton meer)

Jaar : 2012

Type : Rood, Mono-cépage (enkele druif) van Merlot

Prijs : 7.40 euro, 2290 Hongaarse forint

Wijnveld(en) : Geen informatie over beschikbaar

Waar te kopen ? : Bortársasag, verstuurt wijn naar België en Qwine (indien het niet op de webpage staat gewoon een mailtje sturen als het beschikbaar is)