The 2015 Christmas day wine – De 2015 Kerstdag wijn

Voor het Nederlandse artikel gelieve door te scrollen, het artikel begint onder de volle lijn.

First of all a very late happy Christmas and a great New Year !
This period is always a little hype for me as it is an excuse to open a more exclusive wine with the food (read more expensive). The pick of this year was already made but changed a couple of weeks ago when I was introduced on the Mitiszol festival to a wine made out of pure Zweigelt grapes.

The grape is found in Hungary and Austria and is mostly used in cuvée (blend) wines. It is a rather sensitive grape, and can only be used in a Mono-cépage(single grape wine) if the conditions were favorable. These conditions mainly being the weather; not too much or too little rain and not too much or too little sun. Also the soil and vines plays a big factor in this.

The wine is made in an organic way, meaning the winery is trying to interfere as little as possible in the wine making process. This reflects back in the smell and flavor a lot.

The bottle was closed in an old fashion way, with wax and I think there was some purified lead in it as well, at least it smelled that way and it was a rather hard material.

The wine was opened 1 hour prior to drinking it and was poured into a decanter. This was definitely required, the wine needed a lot of air because the cork can’t breath through the wax.

Zweigelt 2006 karaf and bottle

The wine had a deep ruby color as you can see in the decanter. There is red fruit in the nose that later develops to dark cherry, some oak from the barrel and soil smell which reflects back that it was made in a natural way.

In the flavor I detect prunes and a bit of plums, with a later development of red fruit and some soil flavors which are typical for bio wines. The tannins are on the back ground and there is a medium long finish with light acids.

Side information :

Winery : Ráspi

Region : Sopron, Hungary

Year : 2006

Type : Red, 100% Zweigelt

Price : 12700 HUF, 40 euros

Vineyards : No information found.

Where to buy ? : Kezmuves Borok (Hungarian only), other wines from the winemaker you can buy in Bortársasag and Pincearon (webshop of a famous Hungarian Sommelier).


 

Eerst en vooral een laat maar gelukkig Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar aan iedereen ! Deze periode is altijd een beetje hectisch voor mij, de kerstdagen zijn dan ook het ultieme excuus om wat meer exclusieve wijntjes te openen met het eten (lees veel duurdere). De keuze van dit jaar stond al enkele weken vast maar is veranderd nadat we het Mitiszol festival bezochten. Hier werd ik geïntroduceerd aan een wijn gemaakt uit pure Zweigelt druiven.

Deze druif kunt u hoofdzakelijk vinden in Hongarije en in Oostenrijk en word voornamelijk gebruikt in cuvée wijntjes. De druif is zeer gevoelig en kan enkel gebruikt worden in een Mono-cépage (enkele druif wijntjes) als de omstandigheden uitzonderlijk goed waren. Te warme of te koud weer, te veel of te weinig regen zijn enkele omstandigheden die uiterst pefect moeten zijn. Ook de grond en de druiventak spelen een belangrijke rol.

De wijn is in op een organische manier gemaakt, dit betekend dat de wijnmaker het wijnprocess zo weinig mogelijk stoort en de natuur zijn gang laat gaan. Dit word weerspiegeld in de geur en smaak van de wijn.

De fles was gesloten op een zeer oude manier, met was en ik denk dat er ook wat gezuiverd lood aanwezig was in het was,  zo rook het toch en het materiaal was zeer hard.

De wijn was ruim voor het eten geopend en gedecanteerd zodat hij genoeg zuurstof kreeg. Dit was zeker nodig omdat de wijn niet kon ademen door de kurk omdat het afgesloten was door het was.

Zweigelt 2006 karaf and bottle

De wijn had een zeer diepe robijn kleur, zoals u kunt zien in de decante. Er is rood fruit in de neus dat later ontwikkelt in zware kersen, wat eik van het vat en ”grond” geur, dit komt door het natuurlijke wijn process.

In de smaak kunt u gedroogde pruimen vinden met een latere ontwikkeling van rood fruit en de natuurlijke smaken die typisch zijn voor bio wijntjes. Op de achtergrond vindt u de tannines en er is een medium lange nasmaak met lichte zuren.

Nuttige informatie : 

Wijnmaker : Ráspi

Regio : Sopron, Hongarije .. de stad is gelegen op de grens met Oostenrijk (Burgenland)

Jaar : 2006

Type : Rood, Mono-cépage (enkele druif) van Zweigelt

Prijs : 40 euros, 12700 HUF

Wijnveld(en) : Geen informatie over beschikbaar

Waar te kopen ? : Kezmuves Borok (Enkel in het Hongaars), andere wijntjes van Ráspi kunt u kopen in  Bortársasag verstuurt wijn naar België en Qwine (indien het niet op de webpage staat gewoon een mailtje sturen als het beschikbaar is)