A white wine with a small story / Een witte wijn met een klein verhaal

Voor het Nederlandse artikel gelieve door te scrollen, het artikel begint onder de volle lijn.

A wine with a story, which was told to me by Gábor with much pride when I visited Sabar-dűlő borház in September. The winemaker of  Sabar-dűlő borház; Nagy László spent the summers of his childhood in his grandfather’s, Mórocz György’s wine garden on the hillside of Köbölkút. He learned to like grapes here. The Mórocz olaszrizling is paying respects to the ancestors and the traditions of the wine region.

Recently (9 December 2015) the 2013 vintage of this wine received a medal called the Prestige Reserve Vinum Bonum, for being a flawless and harmonious wine that represents the terroir. Unfortunately this wine was sold out everywhere and could not be compared.  The grapes are selected from the Western side of the Sabar hill/mountain and are aged half a year in 500 liter Austrian Stickinger and French Boutes barrels.

The wine was pale gold, and needed some time in the glass before it became drinkable.
After letting it rest in the glass for a few moments, the wine becomes an elegant and intensive wine with pink lady apples, citrus fruits and minerals in the nose. The flavor represents the terroir of the hill and Badacsony with its delicate minerals, some green apple and citrus fruits. The wine has some sweet notes in the end and is in harmony with the acids.

Winery : Sabar-dűlő borház

Region : Badacsony, Hungary

Year : 2014

Type : White, 100% Olaszrizling

Price : 2000 HUF, 6.50 euros

Vineyards : Western side of the Sabar hill/mountain

Where to buy : At the wineshop of the winery in Badacsony, the webpage is in English and the contact person speaks English as well. There is also a list where to find more shops or where you can drink it in the restaurant or bar.


 

Een wijn met een verhaal, een die mij met veel trots verteld werd door Gábor waneer ik Sabar-dűlő borház bezocht. De wijnmaker van Sabar-dűlő borház; Nagy László spendeerde elke zomer van zijn jeugd in de wijngaard van zijn grootvader; Mórocz György die bevestigd was op de heuvelzijde  van de Köbölkút. Hier leerde hij de druiven te appreciëren. De Mórocz olaszrizling is respect tonen aan de voorvaderen en de tradities van de wijn regio.

Recent (9 December 2015) kreeg de 2013 vintage van deze wijn een medaille genaamd de Prestige Reserve Vinum Bonum, deze werd gegeven omdat de wijn zuiver en in harmonie was en ook de terroir van de regio vertegenwoordigt.Jammer genoeg was deze uitverkocht en kon daarom niet vergeleken worden. De druiven zijn geselecteerd van de westelijke kant van de Sabar heuvel/berg en werden bewaard in 500 liter Oostenrijkse Stickinger en Franse Boutes vaten voor 6 maanden.

De wijn is licht goud van kleur en heeft wat tijd nodig in het glas voor het drinkbaar word.
Na deze paar momenten word de wijn wijn elegant en intensief met pink lady appelen, citrus vruchten en mineralen in de neus. De smaken vertegenwoordigen de terroir van de heuvel en de wijn streek Badacsony met zijn delicaate mineralen, wat groene appel en citrus vruchten. De wijn heeft was zoete toetsen op het einde die in harmonie zijn met de zuren.

Nuttige informatie : 

Wijnmaker : Sabar-dűlő borház

Regio : Badacsony (Noorden van het Balaton Meer), Hongarije

Jaar : 2014

Type : Wit, Mono-cépage (enkele druif) van Olaszrizling

Prijs : 6.50 euros, 2000 HUF

Wijnveld(en) : Westelijke zijde van de Sabar heuvel/berg

Waar te kopen ? : Bij Sabar zelf, webpage in het Engels en Duits. In deze winkels kunt u de wijn ook verkrijgen, er is ook een lijst waar ze de wijn serveren in restaurants en bars.
Qwine (indien het niet op de webpage staat gewoon een mailtje sturen als het beschikbaar is)