A chardonnay that will blast you away for both his price and quality / Een Chardonnay dat u dat zal wegblazen voor zijn prijs en kwaliteit.

Voor het Nederlandse artikel gelieve door te scrollen, het artikel begint onder de volle lijn.

My apologies for the delay, I’ve caught the flu last weekend and therefor was bound to my bed. I also missed the second weekof my WSET training and my friend that is leaving for China his farewell dinner, so I was quite sad.

So a Chardonnay, the chameleon grape of the white grapes. Can grow everywhere and is very easy going. Now you might wonder what makes this Chardonnay more outstanding than the typical every day ones?

This Chardonnay was aged for 6 months in Hungarian Trust oak barrels. These were new oak barrels and not used ones, meaning that the oak flavors are still much more dominant.

____MG_8665-1.JPG
Hungarian Trust oak barrels

The wine has a deep straw yellow color, the nose was clean and medium intense as well. There was a creamy smell with citrus, more specificity pomelo’s and ripe apple. Medium + bodied with hints of apple.. ripe apple, oak (maybe a bit of vanilla because of the barrel) and a pleasant creamy structure… exactly what I love in Chardonnay. It has a medium long finish as well. Someone would call this, and i quote here : ” Mix between “New world ” and “old world “, meaning the freshness is new style while the elegant oak flavors are old style. The wine is more pleasant to drink with food because of the more bodied structure.

Side information :

Winery : Belward Pincészet

Region : Pécs, Hungary

Year : 2013

Type : White, 100% Chardonnay

Price : In hungary and Hungarian Forints, 1590 HUF which is 5 euros.

Vineyards : No information found.

Where to buy : Through their webshop, check the prices and mail them what you would like after (Hungary only), the contact person should speak English. There is also a list where they sell and serve it.


 

Mijn excuses voor dit late artikel, ik had vorig weekend de griep en kon hierdoor niks anders doen dan slapen. Jammer genoeg miste ik ook mijn tweede WSET opleidings week en het afscheidsfeest van een vriend die naar China vertrekt. Ik was zeer teleurgesteld.

Dus een Chardonnay, de kameleon druif van de witte druiven. Kan overal groeien en is zeer gemakkelijk te gebruiken. De vraag is natuurlijk wat deze specifieke Chardonnay zo speciaal maakt.

Deze Chardonnay was gerijpt in Hongaarse Trust eiken vaten voor 6 maanden. Deze waren nieuw en daardoor kreeg de wijn een dominante en zeer sterke maar elegante eik smaak.

____MG_8665-1
Hongaarse Trust eiken vaten

De wijn had een zeer diepe stro gele kleur, de neus was zuiver en medium intens. Er was een romige geur met citrus vruchten, pomelo en rijpe appel. De wijn heeft een medium+ body met hier en daar een hint van appel… rijpe appel, eik (misschien wat vanille door het eiken vat) en een aangename romige structuur… precies waar ik van hou in een Chardonnay. De nasmaak is medium+ in tijd. Iemand noemt deze wijn, en ik citeer ” Een mix tussen ”Nieuwe wereld” en ”oude wereld”, dit betekend dat frisse en jonge smaken nieuwe wereld/stijl zijn en de elegante eiken smaken oude wereld/stijl zijn. Dit wijntje past perfect bij eten omdat het iets meer structuur heeft en een vollere body.

Nuttige informatie : 

Wijnmaker : Belward Pincészet

Regio : Pécs, Hongarije

Jaar : 2013

Type : Wit, Mono-cépage (enkele druif) van Chardonnay

Prijs : In België te verkrijgen vanaf 9,5 euro ongeveer 3000 Hongaarse forint

Wijnveld(en) : Niet aangegeven

Waar te kopen ? : Qwine (indien het niet op de webpage staat gewoon een mailtje sturen als het beschikbaar is)
Bij Belward Pincészet, dit is enkel in het Hongaars en wees gewaarschuwd voor de hogere verzendingskosten.